Jom... Jom... Jom...
Kita pakat-pakat jamu mata...
Pakat jamu tekak kita dengan...
Makanan all time favourite saya....
Ta daaaaaaa.........
Pulut Mangga On The Blog...
Jom saya kongsi resipi yang tak rugi cuba nih.... jom pakat-pakat jamu selera time musim mangga mai.. tengok gambar pun dah telan air liur... apa kes...???
kredit to: empunya resipi
LANGKAH-LANGKAH PENYEDIAAN PULUT MANGGA
- Penyediaan pulut
- Penyediaan santan yang akan dicampurkan ke dalam pulut
- Penyediaan santan untuk makan bersama pulut yang sudah dikukus
- Penyediaan buah manga
** Santan yang akan dicampurkan ke dalam pulut perlu dilakukan sebaik sahaja pulut masak.
Sekiranya
susah untuk melakukan kedua-dua penyediaan ini serentak ( masak pulut
dan santan serentak), boleh buat penyediaan santan dahulu.
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK PULUT MANGGA
300 gm beras pulut siam
2 ½ cawan santan
3 sudu gula
½ sudu garam atau secukup rasa
1 sudu tepung beras
½ sudu tepung jagung
Sedikit air untuk melarutkan tepung
Buah mangga yang telah dipotong mengikut kreativiti sendiri.
1)CARA PENYEDIAAN SANTAN UNTUK DIGAUL BERSAMA PULUT MANGGA
Masukkan santan ke dalam periuk
Masukkan garam dan gula secukup rasa
Masak santan dengan api yang perlahan sehingga masak
( Apabila banyak wap dah terbebas di udara menunjukkan santan telah masak. Pastikan santan tidak pecah minyak)
Tuangkan santan 1 cawan dan ketepikan. Lebihan santan ikut cara penyediaan 2) di bawah.
**Anda boleh kurang atau tambahkan santan sekiranya dirasakan perlu.
2)CARA PENYEDIAAN SANTAN UNTUK DIMAKAN BERSAMA PULUT MANGGA
Biarkan lebihan santan di dalam periuk.
Larutkan tepung bersama sedikit air di dalam mangkuk kecil
Kemudian masukkan bancuhan ini ke dalam lebihan santan tadi.
Buka api dan kacau kesemua bahan ini perlahan-lahan sehingga benar-benar sebati dan pekat
Tutup api dan siap untuk dihidangkan bersama pulut nanti.
**Sekiranya santan anda terlalu pekat setelah dimasukkan tepung, boleh tambahkan
sedikit air.
** Cara lain,
anda boleh TIDAK MENGGUNAKAN tepung . Gantikan dengan susu pekat atau
susu cair. Caranya masukkan sedikit susu pekat secukup rasa ke dalam
lebihan santan tadi. Kacau perlahan sehingga susu dan santan sebati dan
pekat. Siap untuk dimakan bersama pulut nanti.
3) CARA PENYEDIAAN PULUT MANGGA
Basuh pulut dan rendam semalaman ( kalau nak cepat boleh juga direndam dalam 2-3 jam-ikut jenis pulut)
Kemudian basuh pulut sehingga bersih dan masukkan ke dalam periuk pengukus
Kukus pulut selama 30 minit.
Keluarkan pulut tadi dan masukkan santan yang disimpan dan gaul sebati.
Masukkan kembali pulut yang telah digaul sebati ini ke dalam pengukus selama 30 minit atau sehingga pulut benar-benar masak.
Keluarkan dan siap..
***Sekiranya
anda menggunakan pulut biasa, anda boleh kukus selama 1 jam. Setelah
dikeluarkan, gaul bersama santan sehingga sebati.Biar sebentar dan siap.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment