Thursday, October 1, 2015

Tweet Dr. Zahazan Mohamed


Di saat diri rasa hina dan tertindas oleh perlakuan manusia di bumi Allah yang sementara ini... apa yang penting untuk kembali berdiri adalah doa yang berterusan kepada Allah Az Za Wajalla.. mengamalkan doa-doa yang menaikkan semngat.. memperbaiki diri seiring jalan yang diredhai Allah.. berzikir dan memperbanyakkan Al Quran walau sepotong ayat. Tambahan kepada ini adalah banyak membaca buku-buku yang memotivasikan diri termasuk memperbanyakkan membaca positive quotes daripada mereka yang lebih baik daripada kita agar dapat terus berdiri menjalankan amanah Allah dengan penuh tanggung jawab HANYA KERANA ALLAH bukan kerana manusia.

Jom saya kongsikan tweet tweet tweet dari Ustaz Zahazan Mohamed (I am one of the follower dari tahun 2008)..


Image result for dr zahazan mohamed

Tak perlu jadi kaya utk bahagia..bahagia itu terletak pada hati yang sedar bahawa Dia memberimu berbagai nikmat yang belum disyukuri ..

Jika kekayaan jadi ukuran kasih sayangNya,tentu Firaun & Qarun menduduki list teratas,oleh itu janganlah tertipu.

Setiap kali kita rasa diri hebat, bayangkanlah bahawa kita merupakan satu makhluk yg pernah keluar dari saluran najis sebanyak dua kali..

Jadikanlah celaan org sebagai pembakar semangat untuk lebih berjaya,jangan jadikan ia sebab memendam dendammu kepada simiskin adab sptnya.

Patut kita istiqomah pada benda yg orang puji seperti Abu Hanifah mengekalkan qiyamullail selepas mendengar orang memujinya rajin qiyam.

Bila hati memberontak melihat kelebihan yang dinikmati orang banyakkanlah istighfar padaNya, kerna ia satu helah syaitan utk menakluki diri.

Antara benih taqwa yg tumbuh dalam diri ialah kesannya seseorang itu merasakan bahawa orang lain sentiasa lebih baik daripada dirinya..

Pernah tak kita sedar bahawa segala pencapaian kita adalah pinjaman daripadaNya, sekejap lagi anugerah itu mungkin bukan milik kita lagi.

Berhati-hatilah dengan wanita & harta, betapa banyak fitnah berpunca dari keduanya, la haw la wa la quwwata illa bilLah..

Tanda hidup kita dlm keredhaanNya ialah kita sibuk mmenuhi kehendakNya & mmenuhi hajat sesama muslim..

Selalu kita takut ditolak orang, mengapa tak pernah rasa takut ditolak oleh Allah swt amalan kita ?

Sorang kata gemuk,sorang kata kurus...aaa peduli apa ! asalkan kau hambaNya, patuh pdNya tak buat laranganNya.Jangan amik hati sangat..

Tanda Allah swt redha dengan kita ialah kita sibuk dengan mengerjakan amal soleh dan menjalani hidup penuh berkat.

Apalah yg disibukkan sangat pandangan manusia, sepatutnya kita sibuk dengan apa yg Allah swt kata, barulah kita akan berjaya

kata Ibn Rajab al Hanbali Tanda hamba itu dihina oleh Allah ialah hatinya bergelumang melakukan maksiat sedangkan zahir menampakkan taqwa.

Bercakaplah pada mereka kerana kau diminta menyampaikan tapi jika tiada perubahan maka itu bukan kerjamu kerana mengubah itu tugas Dia.

Buatlah kebaikan pada siapa saja walau sekecil mana, kerana kita tak tahu boleh jadi kebaikan itu akan berguna utk menyelamatkan kita kelak.

Tanda sombong & jahil ialah susah dengar nasihat,baginya dirinya 'perfect' tak wajar ditegur sedangkan tiada satu pun yg sempurna selainNya.

Si jahil suka menunjukkan pandangan peribadi walaupun ia bertentangan dengan pandangan si alim agar menjadi publisiti untuk dirinya.

Dunia diberikan pada yg minta dan yg tak memintanya,tapi akhirat hanyalah khas diberikan pada yg memintanya,maka bersungguhlah utk akhirat.

Orang Cemerlang adalah mereka yg melihat masalah sebagai ruang baru untuk membetulkan atau mengubah gaya berfikir dan bertindaknya.

Mengingati mati bukan untuk mematahkan semangat sebaliknya ia membakar semangat agar berdaya maju menghasilkan yang terbaik dalam hidup ini.

Perhatikanlah orang yg menjadi temanmu.Sesiapa yang tidak membantumu dpt ilmu,tak membawamu mengenali Allah lebih dekat maka tinggalkan !

Betapa banyak kata2 yang keluar,tanpa fikir panjang akhirnya menjadi penyebab kepada penyesalan yang tiada berkesudahan.Justeru fikir dulu.

Salah satu sifat dunia ialah ia berpusing & berubah. Mungkin orang yg dipandang mulia boleh jatuh menjadi hina satu masa yg lain.

Bukanlah perpisahan yg sebenar kematian sebab kita akan bertemu semula.Perpisahan sebenar ialah bila seorang terpisah di akhirat.

Taqwa ialah kamu tidak merasakan dirimu lebih baik dari orang lain (Ibn Umar ra)  

Jangan biarkan sehari pun berlalu dlm hidupmu tanpa engkau mendampingi kalamulLah... 

Sebahagian manusia memasuki syurga bukan kerana banyaknya ibadah persendirian mereka,tp kerana banyaknya khidmat yg diberikan pd orang.

Bagaimana nak jadi hamba Allah swt pabila keseronokan kita dlm urusan makhluk mengatasi keutamaan kita memenuhi urusan Allah swt .

Sebahagian ditipu dgn penampilan luar,harapkan hati bersatu sebab sedondonnya pakaian,lupa sebab kesodondonan hati adalah ikut perintahNya.

Ketahuilah olehmu saudara,walau panjangnya episod kesedihan ia tetap berakhir bagai keretapi berhenti juga di sebuah stesyen kebahagiaan.


Post a Comment