Monday, May 6, 2013

cara mematikan setem hasil

 
 Tadi google jumpe setem 

Gara2 nak kena pergi kursus.... aku terpaksa la menempek Mrs. GOOGLE cm,ana nak matikan setem, hasil nih... harap korang di luar sana pun dapatlah kemudahan dan kesenangan dari post aku kali ini... tadaaaa....!!!

 

ehemmm bismillahirrahmanirrahim.
di pagi yang hening ini, aku terpanggil untuk menjelaskan persoalan tentang cara :
" mematikan setem hasil "
matikan setem hasil ni sama laa kot macam nak seal agrrement.ehh? haha













haha mesti semua pening kepala kan? kan?
aku cuba laa membantu.
tapi ni pun semua aku google and aku simplify kat blog aku.


setem ni boleh dimatikan dalam dua ke tiga cara.


yang pertama,
kalau tempat korang ada pejabat LHDN,
just bring your dokumen perjanjian staright to pejabat LHDN.
pergi kaunter then cakap la korang nak matikan setem.
It will lead you to pejabat duti setem ( dalam bangunan yg sama kot )
then dia suruh isi borang, korang amik no giliran dan tunggu.
bila sampai turn korang serahkan laa dokumen tu.
then bayar sepuluh ringgit untuk satu dokumen.
bila dia panggil nama ambil la balik dokumen korang dan selesai sudah urusan anda disitu.
mudah? ye, mudah.



ini rupanya matikan setem kalau terus ke pejabat LHDN

yang kedua,
caranya beli setem di pejabat pos.
setiap setem berharga rm10.
so, same je lah ye harga semua.
then pergi la pejabat yang boleh matikan setem ni.nanti setem ni akan dicop.
antara pejabat yang boleh matikan setem ini ialah : pejabat tanah dan pejabat imegresen.

ini rupanya kalau beli setem hasil kat pejabat pos.


yang ketiga ni kalau masuk matriks kot.
just beli setem tu nanti time daftar orang yang berkenaan kat tempat matriks korang akan matikan.

ini sahaja maklumat yang say perolehi setakat ini.
kalau ada informasi yang kurang tepat atau tidak tepat, saya mohon maaf terlebih dahulu
semoga saya dapat membantu anda semua yang membaca :)

25 comments:

  1. Replies
    1. TQ.... sangat suka dan bersyukur kalau post saya membantu anda semua di luar sana....

      Delete
  2. klu p lhdn utk matikan setem yg dah beli di pjbt pos boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh juger....
      Tapi better dah alang2 beli kat pej pos... bw jer ke the nearest pej tanah....

      dan kalau dah alang2 nak ke LHDN tak payah la susah payah g beli kat Pej Pos... maklumlah kat Pej Pos pun di sesetengah kaw kena beratur sgtttttt panjang.....

      ~hehehhehe~

      Delete
  3. TERIMA KASIH!!!, kenapa gov website xde steps cam nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe normally user of the service yg akan menempek bender2 cam nih... supaya the other user dapat kemudahan dan kesenangan bukan kepayahan.... hehehehe

      Delete
  4. Good Info...
    Moga kamu diberkati atas usaha baik ini!

    ReplyDelete
  5. betul boleh dicop kat pejabat tanah??

    ReplyDelete
  6. betul boleh dicop kat pejabat tanah??

    ReplyDelete
  7. betul boleh dicop kat pejbt tanah??

    ReplyDelete
  8. really can matikan at pejabat tanah/daerah?Thank You

    ReplyDelete
  9. Terima kasih..
    info yg sgt2 membantu. :)

    ReplyDelete
  10. nk tanya kalau org lain yg bawak dokumen kita untuk matikan setem tu boleh ke?

    ReplyDelete
  11. terima kasih ye ^_^

    ReplyDelete
  12. Terima kasih, tapi try pg pejabat imigresen xleh lak nak matikan setem hasil.

    ReplyDelete
  13. setiap satu set dokumen satu setem ea?or setiap helaian satu setem?mohon penceahan

    ReplyDelete
  14. kalau matrix kan bleh matikan mase daftar .. kalau ipta pon boleh ke ??

    ReplyDelete
  15. thx for the tip.kat sini je yg terangkan cmne nak matikan setem. memang mmbantu and simple but easy to understand

    ReplyDelete
  16. Amat membantu. Terima kasih

    ReplyDelete
  17. Terima kasih...nak matikan setem untuk tukar PTPTN ke Ujrah...

    ReplyDelete
  18. mohon pencerahan..boleh ke kalau just hantar let say ke PTPTN utk dokumen agreement ujrah tanpa matikan setem hasill? tqvm

    ReplyDelete
  19. SAYA PERnah pergi ke LHDN segamt tanya kat kaunter, kat sini boleh beli setem hasil. dia kata tak ada. so saya pergi beli ke pejabat pos.

    tak tau pulak kat imigresen dan LHDN boleh matikan setem hasil. saya tanya member peguam dia kata hanya di pejabat mahkamah sivil dengan majistret, atau dengan ADO di penjabat tanah.

    entah le. pening benda2 macamni tak ada SOP yang jelas semenjak dari merdeka

    ReplyDelete